Waar moet je op letten bij de BPM aangifte?

Een auto importeren uit een ander land is natuurlijk heel verleidelijk, omdat de handelsprijzen in een land als Duitsland een stuk lager liggen. Maar hoe werkt de BPM aangifte precies? En is het het uiteindelijk wel waard? Een auto importeren kost een hoop moeite, dus is het belangrijk dat je alles eerst goed uitzoekt voordat je een auto daadwerkelijk koopt.

Hoe werkt de BPM aangifte?

Zodra de auto naar de RDW gebracht is krijg je van hen een formulier. Het gaat hier om ‘Formulier t.b.v. BPM-aangifte’. Dit formulier is heel belangrijk, want zonder dit formulier kan je geen BPM aangifte doen. Vul dit formulier heel nauwkeurig in, want als je een optie vergeet in te vullen of een verkeerde prijs opgeeft zal de Belastingdienst daar een naheffing opleggen. Dit gebeurt vaker dan je denkt, dus vul het formulier niet zomaar even snel in!

Bijzonder: auto import bedrijf biedt gratis BPM aangifte berekening hulp aan…

Waar moet je op letten?

De grootste fout die men op het formulier maakt is het opgeven van de CO2-uitstoot van de auto. De Belastingdienst weet dat men hier vaak de mist in gaat, dus controleren zij hier altijd op! Het opzoeken van de CO2-uitstoot uit een Nederlandse brochure is niet goed genoeg. Vaak ligt het hoger of lager, dus is het vaak niet juist. Gebruik dus nooit de CO2 uitstoot van de brochure of een website.

De tarieven veranderen heel vaak, bijna elk jaar. Zoek dus uit welk jaar voor jou het voordeligst is. Dit kost wat tijd en moeite, maar dan heb je uiteindelijk wel het laagste bedrag. Stel jouw auto komt uit 2014, dan mag je de tarieven vanaf 2014 tot aan het huidige jaar gebruiken. Is 2016 het voordeligst? Dan mag je dit jaartal gewoon gebruiken. Er kunnen grote verschillen tussen de jaartallen zitten, dus is het belangrijk dat je het BPM tarief van elk jaar berekent. Je kan namelijk wel duizenden euro’s teveel betalen als je zomaar een jaartal kiest.

Ook is er een kans dat je in aanmerking komt voor het extra BPM tegenbewijs voordeel. Er is 90% kans dat je in aanmerking zal komen als jouw geïmporteerde auto maximaal 4 jaar oud is.

Uitbesteden? Goedkoop een auto importeren met Easy Import uit Lijnden (Amsterdam)

Wil je geen risico lopen? Laat dan een bedrijf de berekeningen voor jou doen. Er zijn een aantal bedrijven die dit voor een paar tientjes doen. Het is een kleine investering, maar dan weet je zeker dat er geen fouten in de berekening zitten.