Een rescue set is meer dan een EHBO-koffertje

Wanneer je betrokken raakt bij een auto-ongeluk of op of langs de weg getuige bent van een auto-ongeval, dan kan een rescue set het verschil maken tussen leven en dood. Wie een rescue set, ofwel een reddingsset, in de auto of truck heeft liggen, kan snel zichzelf of anderen helpen als het er echt op aankomt. Een rescue set is bestaat uit meer dan een EHBO-koffertje. Het verschil is eigenlijk simpel: reddingsspullen kunnen, als het goed is, het gebruik van een EHBO-set (of erger) voorkomen. Maar wat zit er dan precies in een goede rescue set? Welke onderdelen, gereedschappen en tools mogen niet ontbreken als je als automobilist of truckchauffeur over een kwalitatief goede en breed bruikbare set reddingsmateriaal wilt beschikken?

Zorg sowieso voor een goede glasbreker

Een glasbreker is een gereedschap waarmee een autoraam kapotgeslagen kan worden als de nood aan de man is. Glasbrekers staan ook wel bekend onder de naam ruitbrekers, ruitenbrekers, glastikkers of ruitentikkers. Ze worden meestal goed vastgemaakt aan de binnenzijde van de deur, het dashboard of onder aan de stoel van de hoofdbestuurder. Mocht je met jouw wagen in een kanaal, rivier of vijver belanden, dan kun je het glas kapot slaan en uit de auto ontsnappen. Een glasbreker kan dus je leven redden (of dat van anderen).

Hydraulische reddingsmaterialen

In een rescue set horen ook hydraulische reddingsmaterialen thuis. Het meest belangrijk is een hydraulische spreader of spreizer. Hiermee kan na een auto-ongeluk een klemmende deur geopend worden. Naast dit werktuig worden er bij ongevallen ook hydraulische knipscharen ingezet om het metaal van een autowrak weg te knippen, om zo de bestuurder en eventuele passagiers te bevrijden. Zorg daarom dat er sterke hydraulische apparatuur in jouw rescue pakket aanwezig is.

Een kleine brandblusser

Een autobrand meemaken is een van de angstige belevenissen die je kunt meemaken. Veel automobilisten en truckchauffeur zijn bang om na een ongeval in een brandend voertuig vast komen te zitten. Daarom hebben ze een minibrandblusser in de auto of truck geplaatst. Een verstandig idee, want een brandblusser levens redden!