Wat kost een rijbewijs?

Eindelijk ben je achttien! Of bijna achttien, wat tegenwoordig natuurlijk ook mogelijk is. Jarenlang heb je tegen je ouders of grote broer opgekeken hoe ze achter het stuur zaten. Je ging van je huis op wintersport, Zuid-Frankrijk maar ook naar de voetbaltraining met slecht weer. Kortom, het besturen van een auto. Een ongekend stukje vrijheid wat je er voor terug krijgt! Nu is het tijd voor het zoeken van de juiste autorijschool. Zaken waarop je let zijn bijvoorbeeld wat een rijles kost, het slagingspercentage en de locatie.

Kwaliteit waarborgen

Er zijn steeds meer prijsvechters actief in de branche van autorijscholen. Hiertussen zijn eigenlijk twee type organisaties. De overkoepelende organisaties met daaronder franchisers. Deze hebben als voordeel dat de marketingkosten centraal geregeld zijn plus een hoop andere facetten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij NXXT. Ook zijn er rijscholen die opschalen in grootte van het wagenpark en zelf de dekkingsgraad in Nederland vergroten. ANWB is met de snel cursussen al jarenlang een grote speler. De laatste jaren is echter Wolf rijbewijsshop ook een herkenbare auto op de weg die vooral laagdrempelig pakketten probeert aan te bieden. Deze drie rijscholen staan alle ook als betrouwbaar bekend maar zijn natuurlijk een stuk minder persoonlijk!

De voordelen van een lokale rijschool

Wanneer je bij een lokale rijschool gaat lessen bijvoorbeeld in Eindhoven of Capelle aan den IJssel dan heb je wel een aantal voordelen. Vaak is er meer ruimte voor veranderingen in de agenda en is het geduld er wanneer je zaken niet zo snel oppakt. Daardoor kan je deze rijscholen vaak als persoonlijker beschouwen. Je instructeur is vaak ook zelf eigenaar en dus aanspreekpunt voor al je zaken. Wanneer het niet de eigenaar is, is het vaak een relatie die daar dicht bij staat. Bijvoorbeeld een partner, vriend of toch een werknemer. Het verschil is dat deze vaak een directe relatie hebben met elkaar in plaats van leidinggevenden die er tussen zitten.

De gemiddelde prijs van een rijles

Wanneer je terecht komt bij een rijschool kunnen de prijzen sterk varieeren. Ga er vanuit dat een rijbewijs bij een fatsoenlijke rijschool al snel rond de €1600,- is met een pakket er aan vast. Dat kan altijd wat hoger of lager uitvallen. Wanneer je instructeur zegt dat je nog lessen nodig hebt, laat je dan ook niet leiden door het feit dat je pakket “op” is. Mocht je twijfelen of je wel het juiste pakket hebt, kies dan voor een intake waarbij je een persoonlijk gesprek hebt en je vaardigheden met de auto laat zien.