Wat is een AR-voorruit en wat kun je ermee?

Het kan je niet ontgaan zijn dat er veel ontwikkelingen gaande zijn in de auto-industrie. Zelfrijdende auto’s, ADAS-systemen, elektrisch rijden of toch wellicht de waterstofauto binnen een aantal jaar? Elke dag wordt er gewerkt aan nieuwe features om het rijden veiliger te maken. Uiteraard staat het milieu ook hoog op de planning, al dan niet vanwege uitstootnormboetes die flink op kunnen lopen.

Bij al deze ontwikkelingen is ook de toekomst van autoruiten ter sprake gekomen. De voorruit, op dit moment vooral glas en een laagje PVB-folie, gaat ook veranderen. De rol van de voorruit wordt aanzienlijk groter, waar het dashboard het veld gaat ruimen. Althans, dat is hoe het er nu uitziet. De AR-voorruit gaat zeer waarschijnlijk de toekomst van het autorijden veranderen. Het blijft nog steeds autoglas met een laagje PVB-folie, maar doet in de toekomst dienst als een projectiescherm.

Hoe ziet de toekomst van autoruiten er precies uit en wat is een AR-autoruit?

In de toekomst gaat het dashboard een veel kleinere rol spelen – of verdwijnt zelfs volledig uit de auto. Het dashboard, dat al sinds mensenheugenis de hoofdrol speelt vanuit het oogpunt van de bestuurder, is namelijk vervangbaar. Wanneer de relevante informatie op de voorruit geprojecteerd kan worden, kan dit bijdragen aan de veiligheid in het verkeer. De bestuurder hoeft dan de ogen niet meer van de weg te halen om bijvoorbeeld de snelheid te zien, het brandstofpeil (of accustand met de EV) of de tijd.

Ook kan het navigatiesysteem op de voorruit weergegeven worden. Daarbij ziet de bestuurder tijdens het rijden de ideale route direct voor zich op de weg. Dit noemen we ook wel Augmented Reality, waarmee direct de betekenis van de AR-voorruit uitgelegd is. In feite is dit een Head-Up Display (dat nu al gebruikt wordt in moderne auto’s), maar dan voor de complete voorruit, inclusief regelmatige updates in de aanbevolen route en verkeersinformatie, en mogelijkheden tot interactie, bijvoorbeeld met het infotainmentsysteem dat óók ruimte krijgt op de voorruit, aldus Futurus.

Futurus; een van de vele namen binnen de grootschalige ontwikkelingen

Futurus is een van de grotere namen wanneer het gaat om de AR-autoruiten. Het gaat niet uitsluitend om de voorruit, want Futurus stelde in een eerdere aankondiging dat kinderen op de achterbank ook films kunnen kijken tijdens de reis met deze technologie. Ook toonde Futurus in het concept een zwevende, digitale assistent. Hoe dit precies ingevuld gaat worden, is nog onduidelijk, mede omdat de coronasituatie een remmend effect gehad heeft op de ontwikkelingen.

Is de AR-voorruit in de toekomst een zekerheid?

Met alle ontwikkelingen die gaande zijn én het feit dat het wenselijk is dat bestuurders de ogen op de weg houden, is er veel animo voor de AR-voorruiten. Vrij baan heeft de techniek uiteraard niet. Het is niet de bedoeling dat het zicht belemmerd wordt of dat de AR-autoruiten de bestuurder juist afleiden tijdens het rijden. Futurus heeft daarnaast ook nog niet bekendgemaakt met welke autofabrikanten samengewerkt werkt. Met het oog op de slimme mobiliteit en het delen van informatie tussen verschillende weggebruikers en het informatienetwerk zelf is de kans overigens wel groot dat de technologie op korte termijn gebruikt gaat worden in de auto’s van de toekomst.