Wat je moet weten over het trekker rijbewijs?

Trekker rijbewijs

Sinds 1 juli 2015 is het verplicht om een trekker rijbewijs te halen als je met de trekker op de openbare weg wilt rijden. Mensen die voor 1 juli 2015 al een autorijbewijs hadden ontvingen automatisch een trekker rijbewijs.  Als je uitsluitend op eigen wegen of op akkers rijdt, dan is dit niet nodig. Maar ja, hoe kom je dan op de akker als je geen rijbewijs hebt. Over het algemeen liggen de akkers niet direct  naast de boerderij en soms is het ook nodig om machines op te halen of spullen weg te brengen met de trekker. Maak je dus gebruik van een trekker of denk je dit te gaan doen, zorg dan dat je een trekker rijbewijs haalt.

Waar kun je het trekker rijbewijs voor gebruiken?

Waar kun je het trekker rijbewijs allemaal voor gebruiken, behalve voor het rijden op de trekker? Je kunt het rijbewijs T, zo heet het trekker rijbewijs ook gebruiken voor andere motorvoertuigen met een beperkte snelheid. Hierbij kan je denken aan wegtreintjes met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Voertuigen die wegwerkzaamheden uitvoeren zoals bijvoorbeeld een bezemwagen. Het rijden op een vorkheftruck en SRV-wagens. Het invoeren van het trekker rijbewijs is bedoelt om het aantal ongelukken met tractoren te verminderen.

Trekker rijles

Je mag al beginnen met de theorie voor het T rijbewijs als je 15,5 jaar oud bent. Als je 16 bent mag je ook daadwerkelijk het trekker rijbewijs halen. Bij een rijschool kun je zowel de theorie als de praktijk leren. Vaak kun je in overleg met rijschool bepalen hoe je praktijkopleiding eruit moet komen te zien. Vaak hebben mensen die graag het trekker rijbewijs willen halen al veel ervaring opgedaan met het rijden op de trekker op eigen terrein of op de akker. Hierdoor zijn er veel minder lessen nodig dan mensen die voor het eerst op de trekker rijden.

In het theoriegedeelte van het examen leer je de verkeersregels, je doet kennis op over de tractor en de wetgeving die van toepassing is op agrarische voertuigen. In het praktijkgedeelte leer je bijzondere verrichtingen en het rijden op de openbare weg met aanhanger. Het trekker rijbewijs is overigens niet geldig in andere landen, dus als je in een ander land aan de slag wilt met de trekker of je besluit daar een boerenbedrijf op te starten informeer dan daar naar de wetten betreffende het rijden met de tractor