Waar moet je op letten bij de aanschaf van een auto?

Bij de aanschaf van een nieuwe auto zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Controleer bijvoorbeeld altijd of de kilometerstand van een auto klopt, wanneer je deze als occasion aanschaft. Zorg er daarbij voor, dat je vooraf een berekening hebt gemaakt van de maandlasten die een auto met zich meebrengt. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar het onderhoud aan een auto, de wegenbelasting die voor de auto betaald zal worden, enzovoorts. In dit artikel zetten we verschillende zaken op een rijtje, die je hierbij in gedachte kunt houden.

Keuze tussen een nieuwe auto of occasion

Veel mensen kiezen bij de aanschaf van een auto voor een occasion. Een occasion is een tweedehands auto, die vaak door een autodealer verkocht wordt. De autodealer heeft de auto voor de verkoop hiervan uitgebreid gecontroleerd en waar nodig voor het vervangen van onderdelen gezorgd. Niet iedere autodealer is echter even betrouwbaar. Zoek daarom vooraf op internet naar recensies. Sjoemelt de autodealer niet met de kilometerstanden? Biedt de autodealer een complete onderhoudshistorie aan? Enzovoorts. Een alternatief is een geheel nieuwe auto kopen. Dit vergt echter een aanzienlijk grotere investering.

Berekening van de maandlasten voor de auto

Eerder werd al beschreven, dat het verstandig is om een berekening te maken van de maandlasten voor de auto. Zorg er daarom voor, dat je laat bepalen hoeveel je op jaarbasis kwijt zal zijn aan het onderhoud van de auto. Dit kun je achterhalen door eens langs te gaan bij een Mercedes-, Peugeot-, Toyota- of bijvoorbeeld Audi specialist. Je kunt het ook bij de autodealer vragen. Naast het onderhoud zorgen ook de wegenbelasting en bijvoorbeeld het verbruik van benzine voor hogere maandlasten. Niet onbelangrijk zijn de kosten voor een verzekering. Je kunt op internet handige tools vinden voor het vergelijken van autoverzekeringen.