Ramen blinderen, noodzakelijk zo duur?

Er zijn verschillende voordelen aan uw ramen blinderen zoals: het blokkeert UV licht en het wordt niet zo snel warm in de auto. Maar vaak is het erg prijzig om uw ramen te laten blinderen bij een garage of een dealer, het kan tot wel 600 euro kosten! Hopelijk ben ik niet de enige die dat een beetje te veel van het goede vindt. Zeker als je het gemakkelijk zelf kan maar doenramen-blinderen door voordelig zelf raamfolie te bestellen.

Legaliteit

Nou hoor ik je denken: mag dat zomaar zelf je ramen blinderen? En het antwoord is: ja, zolang je maar aan een aantal eisen voldoet is het compleet legaal. Een van die eisen zijn dat uw voorruit een eerste zijruiten minimaal 55% van het licht door moeten laten dit is zodat u, als automobilist alles nog steeds netjes kan zien. Als een auto uit de fabriek komt blijkt meestal echter dat de ruiten maar 75% licht door laten dus is het niet aan te raden om nog een laag folie over uw eerste twee zijruiten aan te brengen. Verder mag u uw achterruit alleen blinderen als u een rechterbuitenspiegel heeft. Maar dan mag u uw achterruit ook bedekken met 5% licht doorlatend folie hetzelfde geldt voor uw achterste zijruiten.

Voordelen

Er zitten veel voordelen aan uw ramen laten blinderen. Een van die voordelen is dat het UV licht blokkeert wat zorgt dat je interieur minder snel verkleurt en bij langen ritten ben je minder blootgesteld aan UV licht en is de kans op huidkanker dus verminderd. Verder kunnen inbrekers vaak slecht door geblindeerde ruiten heen kijken en zullen ze dus vaak kostbaarheden niet snel zien liggen. Ook zorgt ervoor dat als uw raam breekt, bij een ongeluk of als uw raam ingeslagen wordt bijvoorbeeld. Dat de glasscherven bij elkaar gehouden worden waardoor: 1. Een inbreker uw auto niet zo makkelijk binnenkomt en 2. Dat u bij een ongeluk geen snijwonden oploopt. En als laatst ziet het er natuurlijk heel cool en chique uit.

Verschil

Het verschil als u het doet en als een garage of dealer het voor u doet is vooral montagekosten. Het kost u misschien zelf een middagje om het te doen en bij de meeste garages is er een wacht tijd van ongeveer 4 uur. Soms krijgt u hierbij een gratis leenauto maar meestal is dit niet het geval en moet u of bij het bedrijf wachten of een vriend of familielid bellen om u op te halen. Daarom zou ik ernstig aanraden om het zelf te doen en heel veel geld besparen. Dan kunt u het bij uw volgende auto ook zelf en bent u niet weer 300 euro kwijt aan montagekosten.