Een verkeersongeval met autoschade als gevolg: wat moet je doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas geldt dit ook voor een auto-ongeluk. Het is daarom goed om jezelf voor te bereiden op een dergelijke situatie. Weet jij wat je precies moet doen na een verkeersongeval? In dit artikel vertellen we meer over de belangrijkste stappen die je moet zetten na een verkeersongeval met autoschade als gevolg.

Breng jezelf in veiligheid

Kan jouw auto niet meer rijden maar ben je zelf ongedeerd? Breng jezelf na het verkeersongeluk dan zo snel mogelijk in een veilige staat. Wanneer je op de snelweg staat, is het belangrijk om een veiligheidshesje aan te trekken en in de rechterberm te staan. Let op: blijf nooit op de vluchtstrook staan en kies als het kan een plekje achter de vangrail. Zijn er gewonden? Bel dan direct 112.

Noteer de contactgegevens van de betrokkenen

Wanneer er getuigen zijn van de aanrijding, is het de bedoeling dat je hun naam, adres en indien mogelijk hun kentekennummers noteert. Deze gegevens kun je uiteindelijk opnemen in het schadeformulier. Vergeet niet om bij de getuigen aan te geven dat ze, wanneer tijdens de behandeling van de schadeclaim blijkt dat er een getuigenverklaring nodig is, opgebeld kunnen worden door de schadebehandelaar.

Vergeet niet om foto’s te maken

Bij complexe schadegevallen kan de situatie ter plaatse van belang zijn bij het bepalen van wie de schuldige is. Zorg er daarom voor dat je meerdere foto’s van de situatie en van de schade maakt. Het maken van duidelijke foto’s kan uiteindelijk in jouw voordeel werken.

Vul het schadeformulier in

Een andere belangrijke stap is het invullen van een Europees Schadeformulier. Deze tip laat zien hoe belangrijk het is om altijd een schadeformulier in de auto te hebben.
Je kunt de schade ook met een smartphone of een tablet melden via Mobiel Schade Melden of de mobielschademelden.nl-app. Onthoud: om dit te doen moet ook de tegenpartij een telefoon bij zich hebben. Meld de schade na een verkeersongeval altijd zo snel mogelijk bij de verzekeraar.

Schade herstellen of de auto verkopen?

Is het schadeformulier behandeld en worden de schadekosten door de verzekering uitgekeerd? Dan is het tijd om na te denken over de volgende stap voor jouw auto. Het is in sommige gevallen namelijk gunstiger om je schadeauto te verkopen in plaats van het herstellen van de schade. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de kosten zo hoog zijn dat het kopen van een nieuwe auto aantrekkelijker is. In dat geval kun je de schadeauto het best verkopen via een speciale online inkoper en aanbieder van schadeauto’s.