De voordelen van winterbanden

Het wordt inmiddels een jaarlijks terugkerend verhaal: winterbanden. Steeds meer mensen laten hun banden wisselen als de dagen korter worden en de kans op glad wegdek groter wordt. Maar wat zijn precies de voordelen van winterbanden en waarom zijn ze zo populair? We zetten een paar punten voor je op een rijtje.

Meer grip bij lagere temperaturen

De meeste ongelukken op glad wegdek vinden plaats in de winter. Logisch, want bij koude temperaturen is het wegdek snel gladder, omdat je ijs- en sneeuw vorming op de weg kan krijgen. Dit kan onveilige situaties creƫren, omdat een glad wegdek ervoor kan zorgen dat je snel de controle over je auto verliest. En aangezien je banden het enige contactpunt met de weg zijn, kan je er maar beter voor zorgen dat deze banden zoveel mogelijk grip hebben. Winterbanden hebben een ander profiel dan zomerbanden en dit profiel is erop gericht om ze zoveel mogelijk grip te geven als het wegdek niet wil meewerken. Dit maakt je auto beter te besturen op glad wegdek en laat de kansen op een ongeluk afnemen.

Een kortere remweg op glad wegdek

De remweg is de weg die je aflegt tussen het intrappen van de rem en het tot stilstand komen van de auto. Deze is langer als je harder gaat en ook langer als het wegdek minder grip biedt dan normaal. En dus doe je er op glad wegdek langer over om tot stilstand te komen dan op normaal asfalt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, omdat je reactietijd wel hetzelfde is. Dus waar je in de zomer op tijd tot stilstand komt, hoeft dat in de winter helemaal niet zo te zijn. Dankzij het betere profiel van de winterbanden, wordt die remweg verkleind. De grip zorgt dus niet alleen dat je je auto beter onder controle kan houden, het zorgt ook dat je sneller tot stilstand komt in een noodsituatie.

Je zomerbanden gaan langer mee

Het klinkt op het eerste gezicht misschien gek, maar winterbanden zorgen ervoor dat je minder snel autobanden in Emmen moet gaan halen, omdat de oude versleten zijn. Tijdens de maanden dat je niet op de zomerbanden rijdt, slijten ze immers ook niet. In plaats daarvan staan ze keurig opgeborgen in de garage, te wachten tot ze weer onder je auto geschroefd worden. De banden gaan dus langer mee, simpelweg omdat ze minder vaak gebruikt worden.


Sneeuwkettingen zijn minder vaak nodig

Wie regelmatig op wintersport gaat, weet hoe verraderlijk de bergweggetjes in de Alpen kunnen zijn. Door de vele sneeuwval veranderen deze wegen in gladde, gevaarlijke plekken en dus word je door veel regeringen verplicht om hier voorzorgsmaatregelen op te nemen. Meestal gaat het in zulke gevallen om sneeuwkettingen; kettingen die je om je banden legt, zodat ze ook in de ergste sneeuwval nog voldoende tractie vinden om weg te kunnen komen. Met winterbanden kan je in veel gevallen de kettingen achter in de auto laten en ze slechts bewaren voor de echte noodgevallen. Winterbanden bieden ruim voldoende grip voor menig besneeuwd stuk weg, waarmee je een stuk gemakkelijker onderweg bent.